Power to the people

Jan-Koen Sluijs

Sigarettenfabrikanten verkopen schadelijke producten en door hun intensieve lobby kunnen zij dat volhouden. Maar bottom up ontstaat er een beweging die de sigarettenindustrie weerstand gaat bieden. De benadeelden (patiënten/consumenten), dokters en zelfs gemeenten en scholen dringen erop aan de fabrikanten strafrechtelijk te vervolgen. Juridisch is het een long shot denk ik, maar de massa komt in beweging en de druk om sigaretten in de ban te doen, wordt opgevoerd.

De overheid die de handel in het gif nog steeds toelaat maar dat bij wijze van spreken morgen kan veranderen, moet ook worden aangesproken. Met een beroep op internationaalrechtelijke verdragen kan de overheid worden gedwongen de handel in sigaretten te verbieden.

Ook moeten sigarettenfabrikanten eerlijker zijn over hun producten. Het door middel van plaatjes en banners erkennen dat hun producten schade aan de gezondheid toebrengt, is niet voldoende. Deze suggereren slechts dat het product als zodanig (en buiten hun macht om) al schadelijk is. Neen, sigarettenfabrikanten moeten openheid van zaken geven over alle ingrediënten en werkzame stoffen die zij in sigaretten stoppen. Het verkrijgen van inzicht daarin legt de perserviteit van de fabrikanten bloot waardoor meer consumenten de keus zullen maken het product niet te kopen. Dat is mijn overtuiging. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan hieraan direct bijdragen. Lees daarover mijn bijdrage in Het Financieele Dagblad.

Lees het volledige FD artikel via deze link

Vorige
Vorige

FARMA TER VERANTWOORDING deel 1

Volgende
Volgende

Mededinging en duurzaamheid