FARMA TER VERANTWOORDING deel 1

Jan-Koen Sluijs

Farmabedrijven hebben op basis van internationale beginselen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om transparant te zijn over de prijssamenstelling van hun producten. Het wordt tijd dat zij moreel en juridisch aangesproken worden op deze verantwoordelijkheid.

Dure geneesmiddelen zijn al enige tijd hot topic. Met name buigen velen het hoofd over de vraag hoe de stijgende kosten van dure geneesmiddelen het beste kunnen worden beteugeld. Een vraag die hieraan voorafgaat luidt: waarom zijn sommige geneesmiddelen zo hoog geprijsd? In antwoord hierop brengen farmabedrijven steevast naar voren dat de hoge prijzen worden veroorzaakt door kostbaar onderzoek en dat veel investeringen verloren gaan, omdat lang niet elk onderzoek een succesvol geneesmiddel oplevert. Deze standpunten overtuigen niet zolang de farmabedrijven niet transparant zijn over hun investeringen en hun kosten. Er bestaan tal van saillante voorbeelden om het ondernemen van farmabedrijven kritisch te bekijken. Farmabedrijven produceren middelen die een wezenlijke invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Daarmee dragen farmabedrijven een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mensenrechten schrijven voor dat zij die verantwoordelijkheid serieus dienen te nemen en dat zij erop worden aangesproken, indien zij hierin tekortschieten. Lees verder hierover in de bijdrage van prof. Toebes en mij in het Financieele Dagblad.

Erratum: in het FD-artikel staat abusievelijk dat Pfizer en Flynn het medicijn leverden voor prijzen die resp. duizendmaal en tweeduizendmaal hoger lager dan voorheen. Dit moet zijn: voor prijzen die resp. tienmaal (tussen de 780% en 1.600%) en ruim twintigmaal (tussen de 2.300% en 2.600%) hoger lagen dan voorheen.

Lees het volledige FD artikel via deze link

Vorige
Vorige

Interview over de gevolgen van de AVG

Volgende
Volgende

Power to the people