Mededinging en duurzaamheid

Pierrette Gaasbeek

Mededinging en duurzaamheid

Op 18 september 2017 organiseerde de NeVER (Nederlandse Vereniging voor Energierecht) een bijeenkomst met als onderwerp: Mededinging en duurzaamheid. Van deze bijeenkomst is door Pierrette Gaasbeek een verslag opgesteld dat in het Nederlandse Tijdschrift voor Energierecht is gepubliceerd. In dit verslag wordt ingegaan op het de afspraak tot sluiting van de kolencentrales in het SER-energieakkoord die de aanleiding vormde voor de discussie over de vraag welke ruimte er bestaat voor duurzaamheidsinitiatieven in het mededingingsrecht.

De minister van Economische Zaken heeft een beleidsregel mededinging en duurzaamheid gepubliceerd, ACM geeft op haar website veel informatie met zelfs een interactieve beslisboom om ondernemingen duidelijkheid te bieden, toch wordt dit als onvoldoende gezien. In mei 2017 heeft de minister het wetsvoorstel Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven ter consultatie voorgelegd.

De vraag is of dit wetsvoorstel tegemoet komt aan de wens van ondernemingen om collectieve duurzaamheidsinitiatieven te kunnen ontplooien zonder dat zij het risico lopen dat hun afspraken een inbreuk op de Mededingingswet vormen, met alle gevolgen van dien. Het antwoord tijdens de vergadering is niet unaniem positief en de vraag wordt gesteld of het mededingingsrecht zelf niet in meer mogelijk voorziet dan tot nu toe is aangenomen door ACM. De tekst van het volledige verslag vindt u hier.

Pierrette Gaasbeek

Mededinging, regulering

Vorige
Vorige

Power to the people

Volgende
Volgende

Elementen van een goed werkend compliance systeem