FARMA TER VERANTWOORDING deel 4

Jan-Koen Sluijs

Gedragscode voor de farmaceutische industrie

Precies een jaar geleden, op 9 oktober 2018, nam ik deel aan de Meet Up in Pakhuis de Zwijger, naar aanleiding van VPRO Tegenlicht over Peperdure Pillen. Tijdens het debat stelde de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) een gedragscode voor de farmaceutische industrie in het vooruitzicht.

De fabrikanten miskennen echter hun maatschappelijke rol. Hun prijsmodel leidt tot verdringing van beschikbare zorg, omdat alle beschikbare zorg feitelijk om hetzelfde budget concurreert. Dit betekent dat óf het dure geneesmiddel niet beschikbaar is voor de betrokken patiënt, omdat we het niet of minder vaak willen vergoeden, óf het dure geneesmiddel maakt zorg voor andere patiënten niet beschikbaar.

Volgens de VIG hebben farmaceuten er namelijk zelf ook belang bij om inzicht te verschaffen in de hoogte van medicijnprijzen. Mijn idee, en ook helemaal niet ingewikkeld. Ik heb de VIG aangeboden om die gedragscode op te stellen. De VIG is niet ingegaan op mijn aanbod, maar de gedragscode is er nog steeds niet. En die gaat er misschien ook helemaal niet komen, omdat de leden het volgens mij niet willen. En als er wel een gedragscode komt, is de kans groot dat het een ambitieloos compromis is.

Farmaceuten verdedigen steeds openlijker dat niet de kosten van ontwikkeling en productie zo kostbaar zijn, maar dat ze de prijs van het geneesmiddel baseren op wat het waard is voor de patiënt. Op 27 augustus 2019 deed Johnson & Johnson dat in het Met het Oog op Morgen, en op 30 september 2019 deed Novartis (Avexis) dat in de talkshow Beau. Avexis heeft een gentherapie (Zolgensma) tegen de spierziekte SMA op de markt gebracht. Vooralsnog alleen in de VS en het kost daar 1,9 miljoen euro. Tja, als je geen concurrentie hebt of als de concurrentie zelf ook extreem hoog geprijsd is, zoals in het geval van Zolgensma, dan is een geneesmiddel al snel heel veel waard. De VIG heeft A gezegd door te erkennen dat farmaceuten een maatschappelijke zorgplicht hebben. Zeg dan ook B en dwing je leden er dan naar te handelen. De geloofwaardigheid van de VIG kalft in het debat vooralsnog alleen maar af.

Vorige
Vorige

Na een jaar NCC; veel drukte om niets? En opmerkingen over tenuitvoerlegging.

Volgende
Volgende

FARMA TER VERANTWOORDING deel 3