Sector: Publieke gezondheid en Zorg



Publieke gezondheid & Zorg

Een duurzame zorgsector is een sector waarin voor iedereen goede en betaalbare zorg beschikbaar is én blijft. Dit doel kan niet alleen worden bereikt met het verbeteren van medische technologie en meer geld beschikbaar stellen voor genezing en verzorging. De duurzaamheid van de sector zal steeds meer worden bepaald door het thema Publieke gezondheid, oftewel een gezonde leefstijl en preventie.

Kenmerkend voor de zorgsector is de uitgebreide wet- en regelgeving waarmee zowel zorgaanbieder als patiënt te maken krijgt. Het zijn complexe regels van centrale overheid tot gemeenten en instanties zoals de IGJ, de NZa en het Zorginstituut Nederland. Daarnaast is de zorgsector een economische sector en spelen dus ook de gewone juridische vraagstukken een belangrijke rol. Denk aan het ondernemings- en mededingingsrecht, contracten, verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht.

Onze expertise en focus

Wij adviseren over het toepasselijke recht en de complexe regelgeving en procederen als dat onvermijdelijk is. Naast deze algemene werkzaamheden zijn wij onder de noemer ‘Advocacy’ ook pleitbezorger van maatschappelijke kwesties. Dat doen wij samen met cliënten. Bijvoorbeeld door partijen aan te spreken die zich schuldig blijven maken aan het toebrengen van maatschappelijke schade zonder de samenleving hiervoor te compenseren. Desnoods stappen we daarvoor naar de rechter. In onze aanpak ‘beschouwen’ en 'waarderen’ wij de rollen van de verschillende belanghebbenden bij het ontstaan van die schade; en natuurlijk ook die van de burger zelf, indien noodzakelijk. Onze juridische lens op de maatschappij biedt een oplossingsperspectief voor het beperken of eerlijker verdelen van de schadelast.

Het bevorderen van een gezonde leefomgeving en leefstijl heeft onze bijzondere aandacht. Daarvoor is intensieve samenwerking tussen de domeinen ‘sociaal welzijn’ en ‘zorg’ noodzakelijk. En wij vinden dat bedrijven juridisch aangesproken moeten worden als zij schadelijke en/of verslavende producten en diensten aanbieden. We verzetten ons er namelijk tegen dat bedrijven de schadelijke gevolgen van hun economisch handelen op de samenleving afwentelen en niet of onvoldoende in de prijs van hun producten en diensten opnemen; het is onnodig en onrechtvaardig. De grondslag voor die aanpak ligt in het respecteren van mensenrechten.

Omdat onze expertise sterk is geworteld in het gezondheidsrecht, blijven wij onze diensten in de volle breedte op dat rechtsgebied aanbieden.

Onze cliënten

Onze cliënten zijn eerste en tweedelijns zorginstellingen, waaronder multidisciplinaire en huisartsen coöperaties, zelfstandige behandelklinieken, MSB’s, diagnostische centra en individuele behandelaren. Daarnaast staan wij toeleveranciers bij, zoals medisch speciaalzaken, distributeurs en producenten van hulpmiddelen. Ook mogen wij brancheverenigingen en NGO’s tot onze cliënten rekenen die actief zijn in de Publieke gezondheid & Zorg.

Coupry’s zorgteam

Bob van der Kamp is met ruim 22 jaar ervaring in de advocatuur, advieswereld en het bedrijfsleven ruim 15 jaar actief in de zorgsector als advocaat. Bob heeft na zijn studie Rechten ook de studie (algemene) Economie afgerond. Voorts heeft hij enkel de postdoctorale Grotius-opleidingen behaald (ondernemingsrecht, gezondheidsrecht en personenschade). Bob is verder bestuurder van het Medische Specialistisch Bedrijf van het Sint Jansgasthuis te Weert en ook toezichthouder bij Stichting Gezondheidscentra Kennemerland. Bob staat al jaren grote en kleine zorginstellingen bij met allerhande zorg gerelateerde onderwerpen (inkoop, aanbestedingen, governance & kwaliteitsbeleid, netwerkzorg, medische tucht, straf en aansprakelijkheidskwesties). Ook treedt hij op voor individuele artsen en professionals in de zorg.

Jan-Koen Sluijs richt zich in zijn praktijk op het verkleinen van ongelijkheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en het mededingingsrecht zijn belangrijke grondslagen waarop hij die praktijk voert. Jan-Koen procedeert actief voor partijen die zich hard maken voor het algemeen belang en adviseert hen om via rechtspraak hun doelen te halen. In 2018 portretteerde VPRO Tegenlicht hem als een van de pioniers die excessieve prijzen van geneesmiddelen aanvecht.